Faves ofegades
Recepta per a 4 persones
Temps de realització: 1 hora aproximadament
Ingredients:
- 2 kg de faves amb beina
- ½ kg de pèsols (opcionals)
- 1 tall de cansalada viada i curada
- 1 tallet de sagí
- Uns trossos de mig pam de botifarra negre i blanca (opcionals)
- 1 cullaredeta de pebre vermell dolç
- 1 gotet de moscatell
- Un bon brot d’herba de menta i unes fulles de sàlvia i llorer
- Sal i oli.
Tècnica de cocció principal:
OFEGAR (com explica en la cuina de cada dia la Mariona Quadrada en les “Verdures d’hivern i primavera” en la preciosa publicació d’El Mèdol, Tarragona 1995) :
Cocció combinada, amb olla o cassola tapada, amb greix i líquid. Aquest líquid pot ser el propi o afegit. La finalitat de l’ofegat és l’estovament del producte.
Productes:
El moscatell és un vi dolç que aquí s’utilitza com a sucre per compensar l’aspror de les faves i també pot ajudar-hi els pèsols afegits.
Procediment:
Es posen els tallets de cansalada amb les cebes i als alls trossejats amb sagí i oli a la cassola. Al cap de 5 min s’hi afegeixen les faves,el pebre vermell, una mica de sal ,moscatell i una fulla de llorer -si volem acompanyar-ho amb pèsols, aquest els començarem a coure paral·lelament en un altre pot, per incorporar-los en la favada abans d’afegir-hi la botifarra. S’abaixa el foc, es tapa i , de tant en tant, es saccejan agafant la cassola per les nanses. Es couen en uns 25 min, o fins a una hora, dependrà de les mides o tendresa de les faves, finalment en els darrer minuts, s’hi tiren els talls de botifarra i herbes de menta i salvia.
Observacions:
També podem fer servir l’olla de pressió, per escurçà el temps considerablement. Hem de procurar que l’acabat perfecte als plats no hi quedin sucs aigualits (tot i que podem rectificar-se afegint-hi un rexoli d’aigua calenta per tal de humitejar-les durant la cocció)
És recomanable deixar reposar un dia per altre o unes hores d’antelació abans de servir-les al pat.
Sempre que es facin faves se’n poden preparar més d’una menjada i guardar-les en recipients de vidre tapats. A la nevera s’aguanten fins a 6 dies. Al congelador es poden tenir de 4. 5 mesos i, en descongelar-les i escalfar-les, no perden qualitat.
- La freqüència a la dieta en la temporada de les faves per primavera, se’n pot fer un dia per setmana i gairebé com a plat únic acompanyat d’amanida.

Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.