Per a 4 persones

Temps de realització: 25 minuts aproximadament (depenent dels estris emprats)

Orígens:

Encetem l’estiu amb sopes fredes quan la calor apreta, el Gaspatxo és un plat popular que aporta hidratació i sals minerals.

En temps reculat els pastors/es i llauradors/es del camp prenien el gaspatxo amb la versió freda de les “sopes d’all “que remonta del temps dels romans i els àrabs, s’han anat introduint nous ingredients com en el segle XVIIIè amb la tomàquet americana i actualment la remolatxa i la síndria.

Ingredients:

  • ¾ kg de -Tomàquet madur de varietat autoctona com  “la pometa” , “cor de bou”…
  •  ¼ u.de cogombre
  •  ½ u.pabrot verd o vermell
  •  1 u. ceba tendrá
  •  1 gra d’all
  • 50 gr de pa sec remullat (opcional) + 100 gr de “crostons” de pa torrat passat per la paella 
  •  4 cullerades d’oli verge d’oliva
  •  2    “     de vinagre de poma
  •  1 cullareta de sal
  •  200 gr d’agua molt freda  + 6 glassons de gel (per triturar amb batedora)

Tècnica del triturar i altres estris:

Un morter gran i massa o una batedora portàtil manual o una batedora automàtica programable.

Un colador xinès per aconseguir un triturat fi, si ve al cas.

Balances per mesurar quantitats i un flascó graduat.

Procediment:

Primer piquem l’all i anem afegim tots els ingredients de la barreja,començant pel pa remullat i el tomàquet tallat a trossos i amb pell igualment els altres ingredients: cogombre, ceba i pebrot. S’aixafa bé i s’afegeix el vinagre, l’aigua molt freda amb glassonsi la sal,l’oli és aconsellable lligar-lo al final mitjançant la batedora amb una durada curta (2” a 4”), si ho fessim manualment ho passariem pel passapures fi, rectificant l’aigua i la sal, si cal, i poseu-ho a la nevera.

Obervacions:

. Cal conservar-se a la nevera (6º) per poder-ho servir ben fred.

. Remenar la barreja  amb una cullera o espátula de fusta abans de servir-nos-la.

. Podem disposar de trossets de verdures: cogombre, ceba, pebrot i els crostons de pà torrat, al gust de cada persona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *